Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 192,17 forint/kilogramm volt 2024 novemberében. A zsírtartalom 0,11 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,04 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos növekedése mellett a nyers tej átlagára 5 százalékkal emelkedett 2024 novemberében a 2024. októberihez képest, és 20 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyers tej kiviteli ára 233 forint/kilogramm volt 2024 novemberében, az előző havihoz képest 3 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 31 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 21 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).
Hiába haladta meg a kiviteli ár az országos termelői átlagárat az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 12 százalékkal csökkent 2024 novemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Hozzátették, a nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 októberében Új-Zélandon 31 százalékkal, az USA-ban és az Európai Unióban egyaránt 17 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
A nyerstej havi termelői árának alakulása a világon – Forrás: AKI
Drágulnak a tejtermékek is
December első hetén pedig az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 40 százalékkal, a teljes tejporé 28 százalékkal, a cheddar sajté 16 százalékkal, a sovány tejporé 9 százalékkal nőtt 2023 azonos időszakához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 novemberében az előző hónaphoz képest a trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 3 százalékkal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé 2 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és a gyümölcsös joghurté 1 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé, az adagolt vajé és a tejfölé stagnált.
Ezzel párhuzamosan a KSH adatai szerint a gyümölcsös joghurt fogyasztói ára 3 százalékkal, a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé 2 százalékkal, a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú ESL-tejé és a 12 százalék zsírtartalmú tejföl egyaránt 1 százalékkal emelkedett. A 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej és a trappista tömbsajt fogyasztói ára stagnált, míg az adagolt vajé és a pasztőrözött 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tejé 1 százalékkal csökkent – derül ki az AKI jelentésből.
Indexkép: Shutterstock