Egy új kutatás szerint a műanyagból és egyéb csomagolóanyagokból származó vegyi anyagok bejuthatnak az ételeinkbe, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Elgondolkodtál már azon, hogy mit eszel – vagy inkább, hogy miből eszed? Egy új tanulmány szerint ugyanis nem elég, ha egészségesen étkezünk, mert az ételek csomagolása komoly veszélyeket rejthet. Az úgynevezett „örök vegyi anyagok" (PFA-k) felhalmozódhatnak a szervezetben, és növelhetik bizonyos betegségek kockázatát – még akkor is, ha egyébként jótékony hatású ételeket fogyasztunk.

Mi az az „örök vegyi anyag", és hogyan kerül a szervezetünkbe?

Az örök vegyi anyagok (PFA-k) olyan vegyületcsoport, amelyet sokféle ipari és háztartási termékben használnak, például tapadásmentes edényekben, vízálló ruházatban és élelmiszer-csomagolásokban is. A probléma ott kezdődik, hogy ezek a vegyi anyagok nem bomlanak le természetes módon, így hosszú időn át a szervezetünkben maradhatnak.

Egy friss kutatás több mint 700 ember étkezési szokásait vizsgálta, és kiderült: a legtöbb PFA-t azok szervezetében találták, akik gyakran fogyasztanak éttermi vagy gyorséttermi ételeket, illetve előre csomagolt termékeket.

A tea és a hot-dog is veszélyforrás lehet?

Meglepő módon nemcsak a tipikusan egészségtelen ételek lehetnek szennyezettek! A kutatás szerint a nagy mennyiségű tea és feldolgozott húsfélék, illetve a nem házilag készített élelmiszerek fogyasztása is növeli a PFA-szintet a vérben. De vajon miért?

• Tea: a teafiltereket is ilyen PFA-kkal kezelik, így miközben egy csésze forró teát kortyolgatsz, a szervezetedbe észrevétlenül bejuthatnak ezek a káros anyagok.

• Feldolgozott húsok és hot-dog: a gyártási folyamat során is bekerülhetnek vegyi anyagok ezekbe az élelmiszerekbe, főként a csomagolás miatt. Az ipari előállítás során használt műanyagokból apró részecskék kerülhetnek az ételbe.

• Pizza és sült krumpli: ha étteremben vagy gyorsétteremben rendeled, nagyobb a veszélye a PFA-szennyeződésnek, mert a csomagolásból kioldódhatnak ezek az anyagok. Otthon elkészítve jóval kisebb a kockázat!

pizza

A nem házilag készített élelmiszerek fogyasztása növeli a PFA-szintet a vérben – fotó: Shutterstock

Milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a PFA-felhalmozódás?

Az „örök vegyi anyagok" azért különösen veszélyesek, mert nem ürülnek ki könnyen a szervezetből. Tanulmányok szerint összefüggésbe hozhatók: hormonális problémákkal, csontritkulással, bizonyos rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel, az immunrendszer gyengülésével.

Hogyan kerülhetjük el a PFA-kat?

• Kerüld a felesleges csomagolást! Ha lehet, válaszd az otthon készített ételeket.
• Ha lehet, használj szálas teát papírfilter helyett.
• Fogyassz kevesebb feldolgozott élelmiszert! A friss húsok, zöldségek és gyümölcsök kevésbé vannak kitéve a vegyi anyagoknak.
• Válassz üveg- vagy rozsdamentes acéledényt műanyag helyett!

Lehet, hogy egy hot-dog vagy egy csésze tea ártalmatlannak tűnik, de ha műanyag csomagolásban vagy szennyezett teafilterben érkezik, észrevétlenül is mérgezhetjük magunkat. Érdemes odafigyelni arra, hogy mit vásárolunk és hogyan fogyasztjuk el az ételeinket – mert nemcsak az alapanyag, hanem a csomagolás is számít!

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock